П`ятниця, 19.04.2024, 01:32
Відділ освіти Великомихайлівської РДА
Вітаю Вас Гість | RSS
Меню сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2015 » Грудень » 23 » СВЯТО ХУСТКИ В НОВОСЕЛІВСЬКОМУ НВК
20:41
СВЯТО ХУСТКИ В НОВОСЕЛІВСЬКОМУ НВК

   Часто буває так, що ми не цінуємо те, що маємо, бо не знаємо справжню  ціну самобутності і автентичності української культури. Це означає, що  потрібно безупинно вивчати минуле свого народу, щоб знати  та  берегти те, що віками шанували і передавали з покоління в покоління наші пращури.

 

    Тому ми  маємо любити рідну землю, її людей,  любити життя, а головне –все робити для того, щоб люди навколо ставали кращими, духовно багатшими, щоб у кожного після зустрічі з тобою залишалось щось яскраве, позитивне й незабутнє.

     Саме так поставлена виховна робота в Новоселівському НВК. Учні добре знають державні символи, історію створення, свято шанують їх.  А скільки  є народних символів-оберегів в українців! Яка цікава доля в них! Впродовж кількох останніх років учні, батьки та жителі  Новоселівської громади знайомляться  із народними символами саме в стінах школи. Багато цікавого вони дізналися  про українську хату, квіти біля неї, про піч, про посуд, про рушники й вишиванку, про дівочу косу та багатобарвний український віночок, про писанку та про гаївки великодні.

   

      Зараз, у переддень новорічних свят,  в  шкільному концертному залі силами вчителів, дитячого фольклорного гуртка, учасниць самодіяльного народного колективу «Тоніка» проведено яскраве  народознавче свято  української королеви-хустки. Директор школи Борщавецька Т.М. сама наполегливо готувала презентацію свята, узгоджуючи із сценарієм, який створили творчі педагоги-організатори Кустол О.А , Матіїва Н.В. та вчитель музики Григорчук М.І.  Сцена шкільної зали  одяглася в різнокольорові хустки: і великі з китицями, і тернові накидні,  весільні і святкові, сучасні і дуже давні, хусточки маленькі вишивані подарункові, траурні…Калейдоскоп з хусток  нараховував близько 50 штук. Звучали пісні сумні й веселі, весільні й дитячі – все про хустку.

   

   Вчителі української мови та літератури Калафицька І.В та Мельниченко Л.С. розповідали про історію хустки, як вона використовувалась в побуті, на святах. А сцену бабусі із онучкою зіграла Кличова Є.В. з своєю онучкою Лізою. Зворушливо звучали вірші про хустку у виконанні читців- декламаторів школи: Сніжани Михальчук, Ірини Ткачук, Ірини Гнідко, Вероніки Кривулі та Юлії Махлай. Такі свята-зустрічі виховують добру, розумну, щиру людину, патріота українця,  який знає свій рід, його звичаї та свято їх береже.

                          

Переглядів: 572 | Додав: dan_ksusha | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Вхід на сайт
Логін:
Пароль:
Корисні посилання
Україна, Одеська область, смт. Велика Михайлівка