Субота, 20.04.2024, 06:31
Відділ освіти Великомихайлівської РДА
Вітаю Вас Гість | RSS
Меню сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2016 » Березень » 11 » Семінар вчителів української мови та літератури у Першотравневій ЗОШ І-ІІІ ст.
09:11
Семінар вчителів української мови та літератури у Першотравневій ЗОШ І-ІІІ ст.

    2 березня 2016 року на базі Першотравневої ЗОШ І-ІІІ ступенів відбувся районний семінар вчителів української мови та літератури «Формування культури усного й писемного мовлення на уроках української мови», який провела Сахно Галина Іванівна, методист РМК відділу освіти Великомихайлівської райдержадміністрації . Культура мовлення як складова загальної культури є одним із найважливіших показників цивілізованості суспільства.       Державна національна програма "Освіта" (Україна ХХІ століття) одним із пріоритетних напрямів перебудови школи вважає "формування мовленнєвої культури в оволодінні рідною (українською мовою), тому Галина Іванівна у своєму виступі  зазначила, що піднесення культури усного і писемного мовлення  є однією з найактуальніших проблем, що постає перед школою. Методист РМК  теоретично обґрунтувала систему роботи вчителя над підвищенням рівня культури усного і писемного мовлення учнів на уроках української мови  в 5-11 класах та провела мовний практикум із даної теми з учасниками семінару. 

       

   Франко Тамара Миколаївна, вчитель української мови та літератури Першотравневої ЗОШ 1-111 ст. поділилася досвідом з проблеми                        « Формування культури мовлення на уроках словесності» та провела відкритий урок  розвитку мовлення в 10 класі за темою: «Переказ тексту із творчим завданням». Учитель творчо підійшла до такого типу уроку, вдало підібрала тему тексту «Долина нарцисів».

     

    Учні складали описи нарциса в різних стилях, підбирали синонімічні ряди, працювали над структурою тексту, складали та пояснювали види речень,вживання й написання слів, їх лексичне значення. До уваги учнів було представлено фільм «Долина нарцисів», а сам урок розпочався піснею В. Івасюка «Я піду в далекі гори» у виконанні Квітки  Цісик.

     Після обговорення уроку рідної мови учасники відвідали виховний захід. Вшановуючи 145-річницю з Дня народження видатної української поетеси Лесі Українки, учні 8-10 класів з учителем Франко Т.М. віртуально побували у літературно-мистецькій галереї, де проводили екскурсію за ілюстраціями з життя і творчості                Л. Українки. Перед очима учнів пропливали важкі, виснажені хворобою, роки життя і натхненної праці Лесі Українки.

   Учні, які проводили захід, та всі присутні відчули й зрозуміли, що Леся Українка – «світло нагірне», бо нагірною проповіддю було її слово, що будило з летаргійного сну націю й вселяло віру й надію в її духовні сили. Леся Українка виявила свій геніальний дар у різних іпостасях: поетеса, драматург, критик, публіцист, прозаїк. Про це говорили, цим захоплюються, це запам’ятається надовго!

 На завершення семінару вчителі обмінялися досвідом.

      

Переглядів: 540 | Додав: dan_ksusha | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Вхід на сайт
Логін:
Пароль:
Корисні посилання
Україна, Одеська область, смт. Велика Михайлівка